inspiration 23.05.24

Välja markisfärg inspiration och tips

Vilken färg ska du välja på markisen?

Markisväv finns i många färger och i enfärgat eller randigt. Vilken färg som passar bäst hos dig är givetvis en fråga om tycke och smak. Men vi har ändå några tips att komma med som kan ge inspiration och hjälpa dig i ditt val.

Randigt eller enfärgat?

Med ränder så ser man inte allt så tydligt på väven. Randen förvillar ögat och gör att man inte märker smuts, skarvar och vävens egenskaper så som vågighetet och oregelbundheter så tydligt. Markisväven vi använder är fantastiskt bra! Men det är trots allt en väv och den kommer inte alltid vara helt slät!

Enfärgat är känsligare och allting som händer på och med väven syns mer. Därför säljer vi mest enfärgade med en struktur i väven. Struktur, förutom att vara väldigt snyggt, gör att det blir ett liv i väven. På håll ser den enfärgad ut, men kommer man närmare ser man skiftningarna.

Vävfärgen byggs upp av hur tråden sätts i vävstolen, vävteknik och givetvis olika färger på tråden. Det finns även tråd med oregelbundhet i sig själv och tråd som har andra egenskaper.

Färgen spelar också roll. På en mörk väv syns den ljusa smutsen och på en ljus väv syns den mörka smutsen. Alltså är mittimellanfärger bäst ur den aspekten.

Nu låter det ju som att markisväven blir smutsig med en gång. Men väven är hårt impregnerad och står emot smuts väldigt bra! Med lite årligt underhåll så kommer du ha väven fräsch i många år.

Läs gärna mer om hur du tar hand om din markis:

Hur du ser och upplever markisen

Ofta tänker man bara på hur markisen ska passa till fasadens färger. Men du kommer ju att se markisen framförallt inifrån eller under, ofta med solljus på den! Rummet innanför påverkas av vilken färg det är på markisen. 

Vad är det du vill se när du tittar ut genom fönstret eller sitter under din markis? 

Vilken färgton vill du ha på ljuset inne och under markisen?

Hur mycket ska ljuset dämpas inne när markisen är utfälld?

Olika typer av väv

Om du vill veta mer om vävar för utomhusbruk så hitttar du mer information här:

Markisvävar i olika färger och mönster

För att du ska få en uppfattning om hur markisen kan se ut under eller bakom så följer här några bilder på olika vävar och färger. Det finns flera hundra olika färger och färgkombinationer att välja mellan!

En rand i markisväven lättar upp intrycket, särskilt inifrån eller under markisen. En mörk väv med en liten ljusare rand gör att ljuset framhävs i randen. Här är en populär väv när man vill ha en liten rand som bryter av. Väv nr 1081/24.

Markisrandigt är en klassisk blockrand som kanske är den man framförallt tänker på när det gäller ränder på markis. Här är färgfälten lika breda och ljuset lyfts fram i den ljusa randen. Väv nr 790.

Om färgerna i blockranden ligger nära varandra blir ränderna lite mildare. Här har även väven en struktur i sig. Väv nr 5400/107.

Röd bottenfärg med en liten rand i ser ut så här under markisen. Väv 1081/84

Enfärgad orangeton med struktur i väven blir snygg med svarta profiler. Väv 5380/426

Enfärgad i en varm beigegrå ton med struktur, även här svarta profiler. Väv 5406/106

Grått i alla nyanser är populärt och har varit det ett längre tag. Väv 727/15

En av de allra populäraste vävarna är denna i gråmelerad nyans. Väv 407/79

Med vit markisväv flödar ljuset under. Ibland till och med för mycket så ljuset upplevs för starkt. Väv 15

Om man vill ha en vit så kan denna med struktur och som inte är helt vit vara ett bra val. Väv 986/15

Välkommen in till oss på Haga industriområde i Jönköping för att se alla markisvävar. Vi har stora vävprover så du enklare kan välja rätt väv för din markis.

Butikens öppettider:

 

Följ hela vår resa och få inblick i vad som händer i butiken på Instagram och gilla gärna oss på Facebook för nyheter och erbjudanden!