Tips & Råd 05.07.23

Ta hand om din markis

Ta hand om din markis för längre livslängd! Här kommer några tips om rengöring av väven och andra nyttigheter.

Ett par gånger per år bör du se över din markis. För att säkerställa funktionen inför vår och sommarsäsongen rekommenderar vi följande:

Kontrollera

Infästningar - sitter beslag och skruvar fast?

Underlag - är tillexempel träfoder i okej skick?

Skador - byt ut trasiga detaljer

Varning! Börja inte lossa några skruvar eller muttrar förrän du säkerställt att markisen inte åker ner eller åker ut! En felaktigt lossad skruv eller mutter kan innebära livsfara!

Varning! Stå aldrig i markisens utfallriktning när du utför service! Se till att vara vid sidan om markisens och armens fallriktning. Även äldre markiser har starka krafter!

Funktion - går det reglera markisen lätt? missljud?

Fjärrkontroll - batteribyte

Sensorer - batteribyte om det är batteridriven sol eller vindsensor

 

Rengör markisväven

Markisväv ska hållas ren för längsta livslängd. När den värsta pollensäsongen är över, då är det dags för rengöring av markisväv och konstruktion.

Gör så här:

- Börja med att torrborsta väven med en mjuk borste. Var särskilt försiktig vid sömmar! Använd tillexempel samma borste som du borstar bort snön med från bilen. På bilden ovan används diskborste. Det går bra om man är varsam och väven är av nyare årgång.

- Testa om smutsen går bort genom att endast använda rent vatten. Använd en svamp eller ta trädgårdsslangen och skölj av väven. Använd inte högtryck! Var försiktig vid motor och överskölj inte dess komponenter.

- Vid kvarvarande smuts, ta handljummet vatten (max 40 grader) med upplöst vanlig tvål. Använd inte såpa eller diskmedel!

- Skölj av tvållösningen med rent vatten.

- Låt väven torka!

Följer du ovanstående så påverkas inte kvarvarande impregnering i väven. Går du på med starkare medel kan impregneringen förstöras. Det kan till och med hända att rengöringsmedlet reagerar med markisvävens fiber så nedbrytningen accelererar.

Ser markisen fortfarande smutsig ut? Då kan alger och mossa fått fäste i markisväven. Det beror på att markisen har varit smutsig och i fuktig smuts har tillväxten skett. Markisväv är dött material och på ren markisväv kan det inte växa.

Har det gått så långt att markisväven har svarta prickar eller gröna fläckar som inte går bort, då är markisväven säkert äldre. Beräknad livslängd på markisväv är cirka 10 år. Kolla med oss om det går att byta väven på din markis!

Rengör markisstativet

Markisstativet är till stora delar av aluminium. Det finns både anodiserad aluminium och lackerad aluminium i markisprofiler. På nya markiser är det vanligast med lackerad aluminium.

- Torka av stativet med en fuktad trasa. Använd milt rengöringsmedel vid behov.

Uppsmörjning

Markiser består av flera rörliga delar, trots det är de relativt underhållsfria. Men missljud kan uppstå eftersom de sitter utomhus och smuts kan leta sig in och orsaka friktion. Siliconspray är bra för att minska friktionen. 

Spraya i ändarna, där vävrörsbussningarnas tappar går in i gaveln. Spraya dock inte på motorsidan, för de synliga delarna av motorn är inte rörliga.

Användning

Nu är det dags att använda och njuta av din markis! Några saker du bör tänka på vid användningen är:

- Markiser är ett solskydd! Vi är förvisso väl medvetna om att terrassmarkiser ofta används som ett regnskydd också. Men terrassmarkiser och regn kan innebära risker! Ett lättare sommarregn klarar de flesta markiser av bra. Det ska vara en viss lutning på markisen så lite vatten kan rinna av. Men kommer det en för häftig regnskur så kan det snabbt bildas vattensäckar i väven! Vattensäckarna blir tunga och kan orskaka skada på konstruktion och väv!

- Har markisen blivit blöt, tag för vana att köra ut den så snart vädret tillåter för att torka. Fukt mår inte väven bra av, även om det inte är något akut problem att väven blir lite blöt.

- Lämna inte en terrassmarkis utfälld när du inte har uppsikt över den! Vind och vatten kan ställa till med problem och orsaka skada.

- Fönstermarkiser tål oftast mer vind. Men beroende på storlek och placering så krävs det även här mer eller mindre uppsikt. Automatik är självklart det bästa!

Service och reparation

Vi reparerar markiser som vi har sålt, om det fortfarande är möjligt. Vi har ju ändå hållt med markiser i över femtio år och vissa modeller ska man inte lägga mer pengar på. De kan vara för gamla och i för dåligt skick, eller så finns det inga reservdelar kvar på marknaden. I viss mån kan vi även hjälpa till med reparation och service av andra markiser. Men tvätt av markisväv och kontruktion åtar vi oss inte!

Grundkostnaden för att vi ska komma ut och ge service är 1320 kr plus resa/grundkostnad 550 kr. Detta gäller inom Jönköping med nära omnejd. Reservdelskostnad tillkommer, likaså om det krävs något hjälpmedel så som lift eller ställning. En elektriker kan ibland behövas, elinstallation ingår inte.

Vi har även en hel del reservdelar till försäljning i vår butik på Haga industriområde i Jönköping, för dig som vill reparera din markis själv.

Välkommen!

 

 

Följ hela vår resa och få inblick i vad som händer i butiken på Instagram och gilla gärna oss på Facebook för nyheter och erbjudanden!