Miljöma
Meny

Tips & Råd

Ett möte mellan oss och en kund startar ofta med frågan om vad man har för behov, var är det man efterfrågar? Är det att ta bort värmen? Dämpa ljuset? Kanske mörklägga helt? Hindra insyn? Vara dekorativt eller diskret? Ofta är det en kombination av flera alternativ som behövs. Där kommer vi in och kan föreslå produkter efter just ditt behov. Här har vi listat något att tänka på:
 
Värme 
För det första, effektivast hindrar man värmen utanför huset. Allt som sätts på utsidan är effektivare än något man sätter på insidan. Sedan kommer frågan om vilket väderstreck fasaden vetter åt. En söderfasad har andra förutsättningar än västerfasaden. Vilken horisontlinje är det, hur länge ligger solen kvar? Är en markis det bästa, en screen, fast solskärm eller kanske solfilm? Där kommer fackmannens kunskap in, vårt jobb är att föreslå rätt lösning. 
 
Dämpa ljuset 
Blir ljuset för starkt och bländande? En plisségardin, rullgardin eller lamellgardin löser problemet snyggt fast med olika uttryck. Vid stora glasytor, som exempelvis olika typer av inglasningar, ska man inte välja rent vitt. Det reflekterar ljuset för mycket och blir ofta starkt för ögonen. En bruten nyans blir bättre. I vår utställning har vi möjlighet att visa hur vävarna beter sig med genomlys. 
 
Mörkläggning 
En persienn inne kanske inte är det som passar bäst. Ska det bli riktigt mörkt behövs andra produkter som tillexempel en mörkläggande plissé, duette eller rullgardin, då blir det mörkt! Även om ljus har en en tendens att precis som vatten leta sig in vid minsta glipa. Vanliga gardintyger som är mörkläggande finns det också. För professionella miljöer krävs det ibland mer. Då är en rullgardin med sidoslussar och borstlist på sidorna, gärna motordriven för optimalt handhavande och minimalt slitage, bra. Man kan också sätta rulljalusier på utsidan av fönstren, det ger ett bra skydd mot värme, mörklägger rummet, isolerar mot värmeförluster nattetid samt skyddar mot sabotage. 
 
Insyn 
Vill man hindra insyn finns det persienner, plissé, rullgardin, lamellgardin, panelgardin, gardinlängder och varianter där av. Allt behöver ju inte gå uppifrån och ner eller från ena sidan till den andra. En plissé eller duettegardin kan gå nerifrån och upp. På så sätt kan insynen hindras i den nedre delen av fönstret medan dagsljuset tillåts flöda in i ovandelen. 
 
En lamellgardin kan dras från båda hållen mot mitten eller tvärt om, från mitten och ut mot sidorna. En panelgardin kan ha lösa vagnar så en vagn kan täcka där insynen ska stoppas och den övriga ytan vara öppen. Vanliga gardiner kan också användas som insynsskydd.
 
Tänk också på tygvalet. En transparent väv som du ser ut igenom dagtid, blir omvänd på kvällen när det är mörkt ute, då ser man in…
 
Dekorativt/diskret 
Är det något diskret man är ute efter ska man inte välja en träpersienn. De bygger alltid en hel del även när de är uppdragna. Däremot är en plissé väldigt diskret när den är uppdragen. Båda är dock mycket dekorativa när de är nedfällda, liksom många av våra produkter. Att inreda med solskydd har aldrig varit enklare! 
 
Även utomhus kan man välja mellan graden av synlighet. En markis kan vara mer eller mindre synlig. Väljer man en färg som bryter av, syns den givetvis mer. Men man kan välja att inte ha någon kappa/volang utan en täckande front istället då blir den genast diskret. Till vissa fasader passar screen eller markisolett bättre, ofta syns de knappt alls, när de inte används. En solfilm kan i vissa fall vara det rätta alternativet.