Miljöma
Meny

Sol- och vindautomatik

 
 
En motorstyrd produkt utrustas oftast med en sol och vindautomatik. Då sköter sig produkterna efter hur solen skiner och vinden blåser. Bilden ovan visar Somfys kombinerade sol och vindsensor, Soliris sensor.
 
Skiner solen över inställt värde körs markisen, persiennen, screenen, eller vad det nu är för produkt, ned och ger skugga. Skulle det blåsa för mycket så produkten eller fasaden riskerar att skadas körs solskyddet upp och spärras för användning tills det lugnat ned sig.
 
Det går alltid att stänga av solfunktionen om man av någon anledning vill att solskyddet ska vara nere fast solen inte skiner, eller att solskyddet ska vara uppe fast solen skiner. Man kan dock aldrig stänga av vindfunktionen, den är till för säkerheten och är alltid aktiv. 
 
 
Till Somfy io-produkter är solsensor och vindsensor separerade i vissa fall. Solsensorn, Sunis, ser ut som en rund "puck" och drivs av batteri vilket gör att den enkelt kan flyttas och det går enkelt att komplettera med flera sensorer. Läs mer om vindsensorer här...
 
Du hittar installationsanvisning till Sunis här ...
 
Det finns olika lösningar beroende på vilken motor som används. Den radiostyrda enheten har med sin enkla elinstallation och intelligenta motor erövrat största delen av privatmarknaden. Även till mindre objekt är den lämplig.
 
När det är större objekt är kabelbundet ofta att föredra. Där finns från det enkla till kompletta lösningar som är integrerade med t.ex. värme och ventilation.