Miljöma
Meny

Markisväv

 
 
Markisväv är ett begrepp som förekommer även i annan handel. Det skiljer sig dock avsevärt mellan produkterna. Den markisväv som vi fackmän arbetar med är spinnfärgad (vilket innebär att det är fibern i garnet som är infärgad), rötsäker (impregnerad) och ljusäkta i 100% acryl.
 
Lättast kan man beskriva färgningstekniken genom en jämförelse mellan ett äpple och en morot. Delar man ett äpple mitt itu så är det en färg på skalet och en annan inuti, det blir som en trådfärgat garn. Delar man en morot mitt itu så är det samma färg genom hela moroten, det blir som ett spinnfärgat garn. Markisväven är alltså vävd av spinnfärgat garn.
 

Blekning

Vi får ofta frågan om väven bleks. Svaret är att väven är ljusäkta. Man mäter ljusäktheten på en 8 graders skala där varje steg innebär en fördubbling av motståndskraften mot blekning vilket innebär att ett bra tyg som ligger på grad 5 är dubbelt så bra som ett i grad 4. Den markisväv vi arbetar med ligger på 7-8. 
 

Bredder och skarvar

Markisväven är 120 cm bred. Det innebär att man måste skarva väven för att få bredare markiser. Enfärgad markisväv är känsligare eftersom man ser allt så mycket tydligare när det inte är några ränder som förvillar ögonen. Därför så centrerar vi sömmarna när det är enfärgade vävar, det blir symmetriskt. Randiga vävar centreras inte som standard. 
 
Väven sys ihop med två sömmar, en dubbelsöm, och fållas i kanterna. Standard är att en söm sys i ovankant och nederkant med en 6 mm plast-ten istoppad. Vi kan även leverera med 3 mm tens, magnetband och kardborrband mot tillägg.
 

Tråden

Tråden som används vid sömnaden är en teknisk tråd som består av en kärna av stark polyester som sedan är omspunnen av ett skyddande hölje av bomull. Polyesterkärna för styrkan, bomullen för att skydda polyestern för solljus och så sväller bomullen lite och täpper till hålen efter nålen. Eftersom bomull inte har samma ljusäkthet som väven så kommer tråden blekas. Vår tyska leverantör Warema har valt att använda en PTFE-tråd som är en tråd uppbyggd av TENARA. Där sys endast med vit tråd.
 

Ljus eller mörk väv, randig eller enfärgad? 

Många är frågorna som dyker upp när det är dags att välja tyg. Enkelt uttryckt syns ljus smuts bäst på mörk väv och mörk smuts bäst på ljus. En randig väv hjälper till att förvilla ögat så man inte ser smutsen och med en mörk väv blir det mörkare inne än med en ljus. En sak man inte ska glömma bort i färgvalet är att Du ser väven inne från rummet, välj en väv som stämmer med Din övriga inredning.
 

Underhåll och rengöring

Vill man ta hand om sin väv så rekommenderar vi torrborstning minst en gång om året för att få bort lös smuts, damm och pollen. Avsköljning med trädgårdsslangen, med försiktighet vid motordrift och inte högtryck, kan också göras. Behövs det mera kan man prova tvättning med mild tvållösning eller speciellt framtaget tvättmedel för markisvävar som vi har till försäljning i butiken. 
 
För att se färgerna rekommenderar vi ett besök på våra leverantörers hemsidor:
 
Rött, svart, vitt hus? En inspirationsbroschyr hittar du i pdf-format här...
 
Vävkollektion i broschyrform hittar du i pdf-format från Sandatex här...
och från Dickson här...