Miljöma
Meny

Markis för terrass, altan och uteplats

Markis för terrass, altan och uteplatsen kallas terrassmarkis, eller vikarmsmarkis. En sån markis används som tak och solskydd över uteplatsen, altanen och balkongen, men också som butiksmarkis och över uteservering. 

Markisens lutning

Kraftiga vikarmar under markisväven gör att markisen går nästan rakt ut och skapar ett rumslikt tak.
Markisen måste dock alltid luta för att eventuellt regn ska rinna av! Ju längre markisen går ut, desto större lutningsvinkel krävs.
 
Några markiser har reglerbar lutningsvinkel som lätt kan justeras, en flexibel arm i höjdled. Andra markiser har en lutningsvinkel som ställs in vid monteringen och som sedan alltid följer denna.
 
 

Markistillbehör

Till vissa terrassmarkiser kan man erhålla stödarmar/vindsäkringsstag som fästes i golv eller på räcket. Välj en terrassmarkis med inbyggd rullgardin i fronten för att snabbt och enkelt skapa ett uterum som kan fällas in när det inte används! 
 
Så här enkelt kan du förvandla din uteplats till ett ute-uterum med terrassmarkis Sunflex:
 

 

Vävfärger

Det finns flera hundra olika vävfärger att välja mellan till markisen, både randiga och enfärgade, alla i spinnfärgad acryl. Det finns även extra kraftig väv och vattentät väv för markiser till uteserveringar eller dyl. Läs mer om markisväv här...

Reglering

Motor är det vanligaste på denna typ av markis och oftast trycker man in och ut den med en fjärrkontroll, vill man styra markisen med mobilen så går det också lösa.
Vi rekommenderar alltid en skakvakt på terrassmarkisen! Börjar det blåsa när markisen är utfälld och markisen rör sig över inställt värde så åker den in. Läs mer om skakvakt och andra vindautomatiker här...
Det fungerar även bra att kombinera någon vindautomatik med en solautomatik. 
 
De enklare terrassmarkiserna går att få manuella istället för motordrivna. Då regleras markisen med en vev på sidan.

Skydd för väven

På utsatta ställen kan markisen förses med skyddstak i aluminium, andra alternativ är semikassett eller kassettmarkis där hela markisen är innesluten i en kassett. Läs om vår storsäljare på terrassmarkis här...

Terrasstak och pergola

Som tak över uterum finns specialkonstruktioner. Du hittar några av våra pergolamodeller här ...

Mått på markisen

Markismåttet på bredden är totalmått inklusive ställning och reglerutrustning. Vävmåttet är smalare, hur mycket smalare är beroende på konstruktion. Utfallsdjupet mäts från vägg till framkant, man mäter utmed väven. Golvytan som markisen täcker blir mindre än utfallet, beroende på hur stor lutning man ger markisen.

Montering

Terrassmarkiser kräver stabila underlag för montering, därför bör man anlita fackman om man är minsta tveksam inför ett köp. 

 

Är det till ett fönster som du letar markis till så hittar du det här...
 
Kontakta oss gärna! Du hittar vår kontaktinformation här...