Miljöma
Meny

Spara energi, våra tips

Spara energi hemma och på kontoret

Med elpriser som är ovanligt höga och med varsel om ännu högre priser under kommande vinter så är energibesparing verkligen på tapeten.

Men energibesparing är inte bara lämpligt för det höga elpriserna just nu. Vi behöver göra smarta val för att minska onödig energianvändning året runt. 

Vårt enklaste tips för att minska energiförbrukningen under den kalla perioden

Dra ner persiennen, rullgardinen, plisségardinen, Duettegardinen, hissgardinen eller vad du nu har i fönstret! Har du inget att dra ner så kanske du har gardinlängder som du kan dra för fönstret med. Gör det på natten! I alla fönster!

Varför är det bra?

 "Ett invändigt solskydd som fälls ner på natten eller då en lokal är tom, kan reducera värmeförlusten genom fönstret med upp till 80%. Ju enklare fönsterkonstruktion, desto större skillnad. Men även moderna isolerglas kan förbättras upp emot 35%." Källa Svenska Solskyddsförbundet

Förr, när fönstren var av enklare konstruktion, så var det mer vanligt att dra ner och dra för. Detta eftersom vi kunde känna kallraset, alltså att det "drog kyligt från fönstren" som man brukar säga. Men även idag med moderna fönster så är det fortfarande en av byggnadens svagaste punkter. Se gärna tipsfilmen från Svenska Solskyddsförbundet.

Vi tipsar om bästa produkten

Isolering handlar, enkelt uttryckt, om stillastående luft.

En av våra produkter har till stor del stillastående luft som egenskap. Sen att den är snygg att se på och går att göra till både stora och små fönster, så väl som till sneda fönster och fönsterdörrar är ju optimalt! Den fungerar till fasta fönster och öppningsbara fönster, även inåtgående och sidohängda. 

Den går att få med mörkläggande väv, eller med väv som släpper in ljus. Detta gör att den går att använda i alla rum!

Vilken produkt är det då?!

Vi talar om Duettegardinen. Duette är ett registrerat varumärke för en veckad väv som är uppbyggd som en honungskaka med celler. I luftfickorna som bildas samlas stillastående luft = isolering.

Andra lämpliga produkter för att spara energi

Gardinlängder som går att dra för fönstret kräver först och främst en bra skena som gardintyget sitter på. Gardinerna ska inte haka upp sig och vara svåra att dra! 

Gardintyget spelar också roll. Ett kraftigare gardintyg isolerar bättre. Vi kanske ska ha en vintergardin och en sommargardin?

Hissgardiner i lite kraftigare tyg, eller fodrade.

Rullgardiner med aluminiumbeläggning eller grövre väv.

Plisségardiner är också en veckad väv som Duettegardinen. Men eftersom plisségardinen inte har luftfickorna som Duettegardinen har så har den inte lika bra isolering. 

Persienner är en traditionell produkt i fönstret som länge använts för sin isolerande effekt.

Lamellgardiner som är vinklade till stängt läge.

Det är några produkter som kan vara lämpliga för att spara energi, om dom används korrekt. 

Vi hjälper dig till rätt lösning

Kom in till vår butik på Haga industriområde i Jönköping för att se alla produkter. För att vi bäst ska kunna hjälpa dig så kan du ta några mått på bredden och höjden där du har tänkt att sätta något nytt. Några bilder är också bra om du tar med dig.

Vi kan också montera upp produkterna hemma hos dig eller på arbetsplatsen. Då kommer vi alltid ut och mäter på platsen. Sen lämnar vi pris efter de valen du har gjort och de förutsättningar vi har sett på platsen.

Vill du montera själv så tillverkar vi produkten efter dina mått och val. Sen hämtar du de färdiga produkterna hos oss.

Välkommen!

För våra kontaktuppgifter och öppettider, klicka här...