Tips & Råd 13.06.23

Minska värmen inne

Solen ligger på och det blir för varmt inne. Hur skyddar man sig bäst mot övertemperatur inomhus? Här ger vi några generella råd att tänka på.

Behöver du mer specifik hjälp till just ditt glasparti så är du väldigt välkommen till vår butik på Haga industriområde i Jönköping, eller kontakta oss för hembesök inom Jönköping med omnejd.

Stoppa solen

Tyvärr har vi ju ingen av och på-knapp för solen. Hur skönt det än kan vara när solen skiner så medför solskenet att vi får för varmt inne i våra bostäder och arbetsplatser. Vi behöver reglera hur mycket solen ska tillåtas skina in.

Generellt så är det bäst att stoppa solen från att skina in genom fönstret på utsidan av fasaden. Med ett utvändigt solskydd kan du hindra 80-90 procent av solenergin att komma in genom glasytan.

Ibland finns det inga möjligheter att sätta något på utsidan. Då finns det bra produkter som monteras inomhus och sänker temperaturen till behagligare nivåer.

En kombination av invändiga och utvändiga solskydd är bäst.

Stäng och dra för

Öppna aldrig fönster eller dörrar där solen ligger på!

Fönstret ska vara stängt för att hindra värme att komma in. Öppna först när temperaturen utanför fönstret är lägre än rummet innanför. Det brukar vara lägre temperatur på natten, så vädra då. Vädra genom korsdrag, alltså öppna på flera ställen för att få ett hastigt luftflöde genom rummen.

Dra för och dra ner det du har i fönstret!

Använd det du har för att hindra solens strålar att skina fritt in i rummet genom glasrutan. Dra ner markiser, persienner och rullgardiner, dra för gardinerna. Ett vitt lakan kan fungera hjälpligt i brist på annat, men det ser ju inte så kul ut och solavskärmingen blir inte så bra som den kan bli med rätt produkt.

Sen kan du ha världens bästa solskyddslösning, men det kvittar om den inte används när det behövs. Automatik gör att solskyddet används när solen skiner, även när du är på jobbet eller har gått hem för dagen.

Solljus är energi

Utan att gå in för djupt på det, så handlar det om våglängder som gör att det blir varmt när solens ljus träffar en yta. 

Vårt öga kan uppfatta ett spectrum av våglängder som vi kallar synligt ljus. Energin från solen består av betydligt mer än det synliga ljuset. Därför går det ta bort upp mot 50 procent av solens energi utan att vi ser det. Men det räcker inte för att hindra vår upplevelse av att det är för varmt inne. 

Moderna hus blir varmare än äldre

Nya hus är välisolerade och täta. Ofta är det stora glasytor i fasaden, även mot söder. Här behövs solskydd i allra högsta grad! Husen är gjorda för att inte läcka ut värme. Så när solen tillåts skina in genom glaset, hålls värmen kvar bättre inomhus i nya hus än i äldre.

Våra effektivaste produkter

Solens strålar kan alltid stoppas. Det är bara att spika för en skiva framför fönstret så når inte solstrålarna glaset. Men då har man ju inget fönster kvar.

En markis skärmar av solens strålar och oftast räcker det med att fälla ut den en bit. Då har du full utblick under markisen och ett effektivt solskydd.

En screenmarkis går rakt ner och har en väv som du ser ut igenom. Den ska vara helt nerdragen och täcka hela fönstret. Beroende på vilken väv som sitter i kan den bli ett väldigt effektivt solskydd.

Jalusier är inte så vanligt hos oss i Sverige som solskydd. Vanligast är att vi ser jalusier som inbrottsskydd framför butiker eller serviceluckor. Men det är en effektiv produkt som solskydd.

Fasadpersienner är persienner som sitter utomhus. Fördelar som att vinkla persiennen för avskärmning eller stänga till helt gör den effektiv.

Med rullgardiner som har en högreflekterade yta utåt kan du få en bra solskyddslösning som ändå tillåter att du ser ut. 

Tänk på detta

Tunna, skira vävar släpper igenom för mycket ljus och värme.

Mörka vävar inomhus mot solen. Mörk färg suger åt sig värmen och avger den sedan som ett element.

Vita vävar kan göra att det blir för starkt ljus och orsaka bländning.

Markiser som du ska gå ut och veva kommer inte bli använda. Välj med motor!

Vill du veta mer?

Kom in till oss på Haga industriområde i Jönköping med bild och mått på fönstret eller glaspartiet så kan vi hjälpa dig vidare.

Läs mer på vår sida om inomhus och utomhusprodukter.

 

Följ hela vår resa och få inblick i vad som händer i butiken på Instagram och gilla gärna oss på Facebook för nyheter och erbjudanden!