Miljöma
Meny

Vattentäta vävar


Även om väven är vattentät så perforeras den av synålen när den skarvas och fållas. I vissa fall så går det få den svetsad eller "ihoplimmad" med en speciell teknik. En vanlig terrassmarkis ska dock aldrig utsättas för kraftigt regn eller nederbörd utan att man har uppsikt över den! Vattensäckar kan bildas snabbt och det kan bli riktigt tungt så väven eller konstruktionen kan skadas.

Vattentät markisväv

När det ställs höga krav på vattentäthet, exempelvis vid restauranger etc. så finns det 100% vattentät markisväv. På en vanlig terrassmarkis med den rekommenderade lutningen inställd behövs oftast inte denna typ av väv. 
En vanlig markisväv tål en vattenpelare på 300-370 mm vilket inte säger en vanlig konsument någonting. Man kan istället säga att om lutningen är korrekt och det är ett lätt sommarregn så kommer inte den vanliga markisväven läcka något vatten. Den fungerar ungefär som en tältduk. Så länge man inte rör väven så kommer det inte vatten igenom. När väven är helt ny så kan det läcka i sömmarna innan tråden har svällt och täpper igen nålhålen.  
Däremot så finns det markismodeller som har en balk som tyget löper över, takmodeller, pergolamodeller och andra varianter där vanlig markisväv inte klarar av att hålla torrt under ett regn.  En vattentät markisväv tål en vattenpelare på 1000-1200 mm. 
 

Vattentät screenväv

Om Du läst vad vi skrivit om screenväv under den rubriken så vet Du att den är transparent. När det behövs vattentät väv så beläggs screenväven med ytterligare ett skikt så att inte vattnet kommer igenom perforeringen som finns i den vanliga screenväven. Det extra skiktet gör att transparensen försämras men ljuset kommer fortfarande igenom. Screenvävar svetsas, därför får man ingen perforering av synålen.